T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ŞANLIURFA PAMUĞUNDA KALİTE KONTROL VE GELİŞTİRME KOORDİNASYON TOPLANTISI

Yayın Tarihi : 11.10.2018

​İl Müdürlüğümüz koordinasyonuyla İl Müdürlüğümüz ve Ticaret Borsası Başkanlığı tarafından düzenlenen Şanlıurfa Valimiz Sayın Abdullah ERİN'in katılımıyla gerçekleşen koordinasyon toplantısı 10.10.2018 tarihinde yapıldı. Toplantıya Şanlıurfa Valimiz Abdullah ERİN başkanlığında Tarım ve Orman İl Müdürümüz, Ticaret Borsası Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Ziraat Odası Başkanı, İl Emniyet Müdürü, Jandarma Alay Komutanı, Çukobirlik Başkanı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Ticaret İl Müdürü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü, Ticaret Bakanlığı ekononmik Ürün Denetleme Grup Başkanı ve KOSGEB Müdürü, çırçır ve prese fabrika sahipleri katıldı. 

Toplantıda Şanlıurfa tarımında pamuğun beyaz altın olarak ekonomik ve sosyo-kültürel boyutları çeşitli sektörler ve faktörel etkileriyle değerlendirilerek sorun tespiti ve çözümü için atılması gereken adımlar, yaptırımlar ve tedbirler tartışıldı.

Tarım İl Müdürümüz Dr. Murat ÇAKMAKLI açılış konuşmalarında;

"Pamuk bitkisi ülkemiz ve dünya tarımında stratejik bir öneme sahiptir. Türkiye'de pamuğun %42 si Şanlıurfa da üretilmektedir. Çiftçimizin bin bir emek, zaman ve masrafla yetiştirdiği pamuğun kalitesini korumak, pamuk toplama makinesi ile hasadında koza ve nemli toplanmasıyla meydana gelen kalite kayıplarını en alt seviyeye indirmek için pamuk hasadında kontrol hizmetlerini organize etmek amacıyla Şanlıurfa Valiliğimizce "Şanlıurfa İli Mülki hudutları dâhilinde 2018 yılı Makineli Pamuk Hasat Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesi" Tebliği hazırlanmıştır. Kütlü pamuğun zamanında nemli olarak amacına uygun hasat edilmemesi durumunda kalite kayıpları ortaya çıkacaktır.

2018 yılı pamuk toplama makinası ile Pamuk Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine ilişkin Valilik Tebliği 21/09/2018 tarihinde yayımlanmış olup Şanlıurfa sınırları içinde bulunan tüm pamuk hasat makinalarının pamuğun %65 hava neminin üstünde olduğu durumda toplanmasını engellemek ve bu oranda fazla nem ve çiğli zamanlarda hasat eden makine sahipleri ve operatörlerine, teknik özellikleri yetersiz tamir bakım ve ayarları tekniğe uygun olarak yapılmamış makine ile hasat yapan makine ve ürün sahiplerine kabahatler kanununun 32. ve 40. Maddesine göre idari para cezası verileceği ve bu kapsamda pamuk toplama sezonu süresince hasat yapan makineler, görevlilerce kontrol edilecektir. Makinalı pamuk hasadı sırasında ürün kayıp oranı %4 ü geçmeyecektir. Hasat sırasında nem oranı %13 ü geçen pamuklar hasat edilmeyecektir. Kütlü pamukların toplanması taşınması ve muhafazası ve depolanması esnasında naylon çuval, naylon iplik, naylon önlük renkli bez kullanılmayacaktır.

Hazırlanan tebliğ tüm ilçe müdürlüklerine ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarına yazılı olarak bildirilmiştir. İlgili tebliğ İlçe müdürlükleri tarafından muhtarlara yazı ve SMS yolu ile gönderilmeye başlanmıştır. Ayrıca Valilik basın bürosu aracılığı ile basına duyurulmuştur.

Yapılan kalite kontrol çalışmaları sonucunda son yıllarda Şanlıurfa pamuğunun kalitesinde önemli bir mesafe alınmış olup amaç hasat sırasında kaliteyi daha da yükseltmektir." dedi.