T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“ATIL TARIM ARAZİLERİNİN ÜRETİME KAZANDIRILMASI İLE ARAZİ BANKACILIĞININ KURUMSAL ALTYAPI VE MEVZUAT HAZIRLAMA” ÇALIŞTAYI YAPILDI

Yayın Tarihi : 4.12.2018

    Çalıştay 03-04 Aralık 2018 tarihinde yapıldı. Çalıştaya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Selami IŞIK, Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan Sayın Kemal EREN, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Edindirme Daire Başkanı Sayın İmam Ali ÖZCAN, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Erdoğan GÜNEŞ, İl Müdürümüz Sayın Dr. Murat ÇAKMAKLI, Arazi Edindirme Daire Başkanlığı'ndan Çalışma Grup Sorumlusu Sayın Ahmet ÜNSAL, çevre illerden gelen 13 il konu uzmanı ve teknik personeller katıldı.

    Açış konuşmasında Vali Yardımcısı Selami IŞIK " Ben Çalıştayın tarımla ilgilenen, tarımsal faaliyet yürüten iller için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tarımsal faaliyetlerin ileri tarım uygulamalarının arazilere uygulama başarısı konusunda çiftçisiyle, kamu kurumlarıyla birlikte hareket ederek başarılı olacağımıza inanıyorum." Dedi.

    Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan Kemal EREN "Ülkemiz tarımsal yapısındaki mevcut duruma baktığımızda 23 milyon kadastro parseli, 30 milyon tarım parseli bulunmaktadır. İşletme başına parsel adedi 10 Adet olarak ortaya çıkmakta olup, 3 milyon aktif işletme 40 milyon malik tarafından işletilmektedir. Tarımın yapısal sorunları başlıklarda baktığımızda en temel sorun işletmelerimiz küçük, işletme başına düşen parsel sayısı fazladır. İşletmeler küçük parçalı olması nedeniyle atıl işlenememektedir. Çalıştayımızın atıl arazi ve arazi bankacılığı konusunda yaşanan sorunların çözümüne ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum. Dedi.

    Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Edindirme Daire Başkanı Sayın İmam Ali ÖZCAN " Ülke genelinde konuyla ilgili altı çalıştayımızı bitirdik bu gün burada yedinci çalıştayımızı peygamberler şehri Şanlıurfa'da yapmaktayız. Dünya genelinde artan nüfusun gıdaya olan talebi arttırmış, bu durum tarım arazilerinin önemini bir kat daha arttırmıştır. Yaptığımız bu çalıştayın amacı yapılacak olan mevzuat çalışmalarına altlık oluşturarak bir sonuç elde etmektir." Dedi.

     İl Müdürümüz Sayın Dr. Murat ÇAKMAKLI " Ülkemizin muhteşem bir tarım potansiyeli vardır. Bu tarım potansiyelde de ilimizin çok önemli bir paya sahiptir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için Toprak, bitki, su ilişkileri önem arz ettiği gibi iş gücü, sermaye ve toprak bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

     Tarımsal üretime elverişli olduğu halde çeşitli nedenlerle (hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, aileler arasındaki husumet veya göç gibi) tarımda kullanılmayan, tarımsal üretim yapılmayan ve atıl durumda kalan tarım arazileri Atıl Tarım Arazisi olarak değerlendirilmektedir.

       Türkiye Genelinde Tarıma Elverişli Yaklaşık 2 Milyon Hektar Arazinin Atıl Durumda olduğu tahmin edilmektedir. Bakanlığımızın başlatmış olduğu bu çalışmayla, atıl durumda bulunan arazilerin üretime kazandırılması amaçlanırken, ülke ekonomisine yaklaşık 17 milyar TL'lik katkı sağlanması hedeflenmektedir. " dedi.

      Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Erdoğan GÜNEŞ "Bu gün burada toprağı konuştuğumuz için özellikle mutluyum. Çünkü Geldiğimiz yere, gideceğimiz yere daha iyi bakmak daha doğu bakmayı bir iş ve meslek edinmiş bir insanım. O nedenle tartıştığımız şeyin çok doğru ne kadar önemli olduğunu bizzat vurgulamakta büyük fayda var.

    Toprak sahiplenilmesi gereken bir olaydır. Eğer sahiplenemezsek başkaları ele geçirir. Özellikle üretimde planlamayı çok değerli kılmak zorundayız. Tarımsal toprağımızı planlayamazsak geliştiremezsek  ve bunu politik anlamda sürdürebilir kılamazsak şu anda yaptığımız çalışma burada kalır. O nedenle tarımsal politikaları uygulamaları dikkate alırken ilke olarak sürdürülebilirliği dikkate almak durumundayız. Topraklarımızın durumunu bilimin ışığında değerlendirmek durumundayız. Bu nedenle bu gün burada yapılan çalışmaların  ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. dedi.