T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANIZ YAKAN, PARASINI, GELECEĞİNİ KENDİSİNİ YAKAR !!!

Yayın Tarihi : 12.06.2020

ANIZ

Tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve sap artıklarına ''Anız'' adı verilmektedir. Ekonomik olarak değerlendirilemeyen bu artıklar tarlada önemli sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu anızların büyük kısmı işleme ile toprağa karıştırılmakta veya yasak olmasına rağmen yakılmaktadır.

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI NELERDİR?

Modern tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntemdir. Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telâfi etmek mümkün değildir.

Anız yakmanın zararlarını şöyle sıralamak mümkündür:

1- Anız yakmayla toprak verimliliği azalır.

2-Anızın yakılması ile topraktaki organik madde yakılarak yok edilmektedir.

3- Anız yakma ile toprak canlılarının beslenme ortamı veya besleneceği organik artıklar ortadan kalkar.

4- Anızın yakılması sonucunda; gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir.

5- Özellikle toprakta bulunan Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir.

6- Organik madde miktarı azalmaktadır.

7- Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir.

8- Omurgasızlar yok olmaktadır.

9- Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır.

10-Toprak verimliliği düşmektedir.

Sadece anız yanmıyor, toprak üstünde ve altında yaşayan canlılar da yanıyor.

 

ANIZ YAKMANIN ÇEVREYE ETKİLERİ

1-Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir.

2- Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır.

3- Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir.

4- Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir.

5- Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir.

6- Yaban hayvanları ya yok olmakta, yada yuvalarını kaybetmektedir.

 

ANIZ YAKMANIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

1-Tohum yatağı hazırlama modern tarım teknikleri ile yapılmalıdır.

2-Anızın mikroorganizmalar tarafından parçalanması, çürüyerek organik maddeye dönüşmesini kolaylaştırmak için, Hububat hasatları biçerdöverle toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır.

3-Hasat sonrası anız parçalayıcı bir aletle toprak karıştırılmalıdır.

4-Yabancı ot ve haşereleri yok etmek için ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

 

YASAKLAMA KARARINA UYMAYANLAR HAKKINDA 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU VE 5491 SAYILI KANUN UYARINCA İŞLEM YAPILACAKTIR.

ANIZ YAKMANIN CEZASI DEKARA 73,68 TL'DİR BU CEZA 5 KATA KADAR ARTTIRILABİLİR