Panelimiz İl Müdürümüz Mehmet Salih SÖĞÜT koordinesinde;
yoğun geçen bir önhazırlık, görüşme ve toplantılar sonucunda emek yoğun ve aktif bir çalışma şekli izleyen bir süreç sonucunda oluşmuştur. Fıstık üretimini her yönüyle ele aldığımız panelimizi konu uzmanları, üreticilerimiz ve sektör temsilcilerimiz katılımıyla gerçekleştirdik.
Bu süreçte Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanlığı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanlığı, Şanlıurfa Fıstık Üreticileri Birlik Başkanlığı ve Birecik Fıstık Üreticileri Birlik Başkanlığı panelin düzenlenmesinde yer almıştır.
Panel kapsamında belirlenen amaç ve hedef; Fıstık üretiminde verim ve kaliteyi arttırarak sadece tarımsal üretim olarak değil ama tarım sanayiisinin de geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Bununla birlikte yerelde fıstık üretimi ile ilgili sorun ve çözüm önerilerinin belirlenmesidir.
Panel programımız 3 oturumdan oluşmaktadır.
Program başlangıcında Fıstık hakkında genel bilgilendirme sunumları,
1. Oturumda Fıstığın Gelişimi, İklim Değişikliği Etkileri, Tozlanma ve Döllenme, Beslenme Sorunları ve Gübreleme, Anaç – Çeşit Seçimi ve Bahçe Tesisi sunumları,
2. Oturumda Sulama ve Önemi, Hastalıklar ile Mücadele Yöntemleri, Zararlılar ile Mücadele Yöntemleri, Meyvelerin Depolanması ve Aflatoksin Sorunu, İşleme Sanayisi ve Pazarlama, Sanayici Gözü ile Fıstık ve Fıstıkta Depolama sunumları,
3. Oturumda Şanlıurfa'da Fıstık Tarımı, Üretimi, Hasadı ve İşlenmesinde Yaşanan Sorunlar ile Çözüm Önerileri üzerine Genel Değerlendirme yapılmıştır.
Her sunu sonrasında soru - cevap kısmı düzenlenerek üreticilerimizin sorunları dinmeiş ve cevaplanmış, İl Müdürümüz yönlendirmesiyle İl ve İlçe Müdürlüğümüz personelinin her zaman üreticimizin yanında olduğu vurgulanmıştır.