Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Harran Üniversitesi – İl Müdürlüğümüz iş birliğiyle ele alındı.Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Üretim Modeli, Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda değerlendirildi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet YILMAZ'ın açış konuşması,GAPTAEM Müdürü Dr. İbrahim Halil ÇETİNER'in ve İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT'ün konuşması ile program başladı. Üniversite ve kamu kurumları arasındaki iş birliğinin planlı ve sürdürülebilir tarım açısından taşıdığı önem vurgulandı.
Türkiye tarımsal üretim değerinde 3. sırada yer alan Şanlıurfa'nın, sahip olduğu geniş tarım alanları, sulama altyapısı ve ürün çeşitliliğiyle yeni üretim modelinin öncü uygulama illerinden biri olduğu belirtildi. Planlı üretimin gıda arz güvenliği ve doğal kaynakların korunması açısından kritik rol oynadığı belirtildi.
Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, Fakültenin akademik bilgi birikiminin, tarımsal üretimin bilimsel temeller üzerinde planlanmasına önemli katkı sunduğu kaydedildi. Fakültenin, saha verilerini akademik çalışmalarla buluşturarak kamu–üniversite–üretici iş birliğinin güçlenmesine katkı sağladığı ifade edildi.
Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce Fakülteyle yürütülen ortak çalışmaların artarak devam edeceği belirtilerek, düzenlenen toplantının tarımsal üretim planlamasının sahada etkin şekilde uygulanmasına ve üreticilerin doğru yönlendirilmesine katkı sağlayacağı bildirildi.
Toplantıya Rektör Yardımcısı, Paydaş Kurumların Temsilcileri, İlimiz STK Başkanları, Seçkin Akademisyenler, Emektar Üreticilerimiz, Geleceğin Mühendisleri Öğrenciler ve konu uzmanı personelimiz katıldı.İlimiz tarımını ve sosyo-kültürel özelliklerini tanıtan görselin ardından Şube Müdürlerimizce TÜP ürün modeli, desteklemeler ve fiyat karşılaştırmalı tablolar sunular eşliğinde aktarıldı.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet KIZILDEMİR'in sunusu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Ali ONBÜYÜK'ün sunusu ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet DEMİREL'in sunusu yeni üretim modelini detaylı olarak verdi.
Soru – Cevap bölümünde öğrencilerimizin soruları ile toplantı sona erdi.