TOPLANTI KONUSU: Ekmek ve Ekmek Çeşitleri ile Un Üreticileri Sektörel Sorunlar ve Çözüm Önerileri
TOPLANTI TARİHİ : 04 Şubat 2015
TOPLANTI YERİ : İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü Toplantı Salonu
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip ÖZGÖKÇE başkanlığında İl Müdür Yardımcısı Faik ÇELİK, Gıda ve Yem Şube Müdürü Mehmet AYDIN, Ziraat Mühendisi Ahmet YEŞİLNACAR, Gıda Mühendisleri Berat MELİK ve Gülnur ERDEM, Çevre Mühendisi A.Ayhan KILIÇ, Ziraat Teknisyeni Kamil TOPRAK, Sanayi Ticaret Odasından İbrahim İLETMİŞ, Fırıncılar Oda Başkanı M.Emin KARAATLI, Şanlıurfa Unlu Mamülleri Pastaneciler Somun ve Ekmek Çeşitleri Derneği Başkanı Salih CANPOLAT ve Dernek Başkan Yardımcısı İlyas SARIAYDIN ile Un Fabrikaları Temsilcilerinin katılımıyla birlikte 04/02/2015 tarihinde saat 15:00 da Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü salonunda toplandı.
İlimizde şikayet oranının en fazla olduğu sektör olan ekmek ve ekmek çeşitleri ve unlu mamüller sektörü olduğu Bakanlığımızın Alo 174 Gıda Hattına gelen şikayetlerden anlaşılmaktadır.
İlimizde mevcut ekmek ve ekmek çeşitleri, un üreticilerinin olası sektörel sorunların karşılıklı işbirliği ve iyi niyet içerisinde katkı sunmak, kamu hizmet görevinin daha da arttırılması için karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak üzere aşağıdaki gündem konuları çerçevesinde bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
- TGK. Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre ekmekte katkı maddesi kullanımı
- Tam Buğday Unundan Yapılmış Ekmeğin Satış Reyonunda Bulundurma Zorunluluğu
- Açıkta Ekmek Satışının Önlenmesi
- Ekmekte Gramaj Miktarı (Tebliğ değişikliği)
- Ekmek ve Ekmek Ürünlerinde Ambalaj ve Etiketleme Kuralları
- Un Üretim Standartları (Tebliğ Değişiklikleri)
- Çalışanların Eğitim Alma Zorunluluğu
Ekmek ve ekmek çeşitlerinde katkı maddesi kullanımı TGK.Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre yasaklanmıştır. Ekmekte mayalanma süresini kısalttığı, özellikle pide de düşük gramaja bağlı olarak katkı maddesi kullanımında ürünün çabuk bayatlanmasını hızlandırdığı, ekmekte su tutma kapasitesini azalttığı ve ekmek israfına neden olduğu ifade edildi. Bölgenin damak tadına bağlı olarak üretilen pidelerde açık, tırnaklı ve kabartmalı pide çeşitlerinde mevzuat gereği herhangi bir katkı maddesi kullanılmaması, pidelerde gramaj miktarının arttırılması ve hamurda doğal mayalanma süresinin uygulanması sonucu ekmek kalitesinin arttırılması konuları görüşüldü.
İlin kapasite fazlalığından dolayı niteliksel olarak üründe yaşanabilecek sorunlar ele alındı.Bu durumun önlenmesine yönelik işyeri yapısında asgari ve teknik şartların sağlanması, Belediye Başkanlıkları ve Oda Başkanlıkları tarafından yeni açılacak işletmelerde asgari alan büyüklüğü, aynı sektördeki işletmelerin mesafe ve bölge nüfusuna göre kapasite fazlalığı gibi asgari standartları belirleme çalışmaları yapılabilmesi için eylem planları görüşüldü.
Mevzuat hükümleri gereği ekmekte gramaj miktarı ele alındı. Mevzuata muhatap kitlelelerin bilgilendirilmesi konuları ele alındı.
Özellikle geleneksel taş fırınlarda temiz yakıt olarak doğal gaza geçilmesine yönelik teşviklerin yapılması anlatıldı.
Fırınlarda tam buğdaylı ekmeklerin bulundurulması zorunluluğu ifade edildi. Tam buğdaylı ekmeklerin tüketiminin yaygınlaştırılması için neler yapılması gerektiği konuları ele alındı. Un üreticilerinin de tam buğday unu üretimi için teşvik edildi. İşletmelerin, reklam şirketleri ve akademik konu uzmanlarından alınacak bilgi desteğiyle basın yayın yoluyla tüketicilere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinin yapılabileceği ifade edildi.
ALINAN KARARLAR
1- İlimizde ekmek ve ekmek çeşitleri ve un kalitesinin iyileştirilmesine yönelik eylem planı oluşturulması
2- Belediye Başkanlıklarınca verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatı için asgari standartların belirlenmesi ve işletme çevresinin alt yapısının iyileştirilmesi konusunda görüşülmesi.
3- Oda Başkanlılarına bağlı üyelerin bilgilendirilmesi amacıyla Sanayi Ticaret Odası tarafından yer temini ve bir dizi eğitim çalışmaları yapılması
4- Açıkta (kaldırımda) ekmek satışının önlenmesi amacıyla Belediye Başkanlıkları Zabıta Müdürlüğü'ne bildirilmesi
5- Çalışanların eğitim alma zorunluluğu, eğitim ücreti ve kalitesi konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılacak toplantıda gündem konusu yapılması
6- Tam buğday ekmeğinin bulundurma zorunluluğu hususunda işyeri sahiplerinin bilgilendirilmesi
7- Kamuoyunda tam buğday ekmeği tüketimi, yaygınlaştırılması hususunda basın yayın yoluyla kamu spotlarının hazırlanması için ek mali kaynak arayışı ve reklam şirketleriyle görüşülmesi.
8- Belediye Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katılımıyla yeni bir toplantı yapılması
9- Ekmek ve unlu mamüller sektöründe İl kapasite fazlalığının tespitine yönelik çalışmaların yapılması
10- Ekmek satış reyonunda Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde etiket ve hijyen kurallarında belirtilen hükümlerin tüm bağlı birimlerce uygulanmasının temini için yasal bilgilendirme ve tebliğ çalışmalarının yapılması.